#

İslam'ı ne belirler?

Qur'an and Sunnah

> Kur'an = Allah'ın Kelamı.
> Sünnet = Peygamberin Kelamı, fiilleri (İslam'ın yorumu) ve onayladıkları ve reddettikleri.

Kur'an Ekran Görüntüsü

Kur'an front cover
Kur'an chapters

Ücretsiz okuyun: Quran.com
✅ Tercüme: Muhammed Taqi-ud-Din el-Hilali & Muhammed Muhsin Khan

Kur'an translation options

Sünnet Ekran Görüntüsü

All Sunnah books
Sunnah book explanations

Ücretsiz okuyun: Soennah.nl veya İngilizce Sunnah.com

Neden Sünnetin Yetkisi Vardır?

• "Ama hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlıklarda seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükme, içlerinde bir sıkıntı duymadan tam anlamıyla teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar." [Kur'an 4:65]
• "Allah ve Rasulü bir konuda hüküm verdiği zaman, mümin bir erkek veya mümin bir kadın için artık o konuda kendi isteklerine göre hareket etme hakları yoktur. Kim Allah ve Rasulüne itaat etmezse, şüphesiz ki o apaçık bir sapıklığa düşmüştür." [Kur'an 33:36]
• "Ey iman edenler! Allah'a itaat edin, Peygambere itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de itaat edin. Eğer bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz, Allah'a ve Rasulüne (Sünnet) döndürün." [Kur'an 4:59]
https://quran.com/3/31-32
https://quran.com/53/3
https://quran.com/68/4
https://quran.com/33/21
https://quran.com/64/12
https://quran.com/16/44
https://quran.com/2:219
https://quran.com/4:43
https://quran.com/5:90
https://sunnah.com/bukhari:4993

Neden Sünnet Otentiktir?

------OtentikliğiMüslümanlar, peygamberimizin rivayetlerinin otantikliğini derecelendirmekle ilgili bir bilim geliştirdiler. Herkes peygamberin şöyle dediğini veya böyle dediğini söyleyebilir, bu yüzden çok dikkatli olmalı ve sahih olup olmadığını kontrol etmeliyiz.Sahih Hadislerin (Otentik) kriterleri:
> A) اِتِّصَالُ السَّنَدِ (İtişāl as-Sanad)
(Anlamı: Peygambere kadar tam bir bağlantılı rivayet zinciri)
> B) عَدَالَةُ الرُّوَاةِ ('Adālatur-Ruwāt)
(Anlamı: Rivayetçilerin Güvenilirliği)
> C) ضَبْطُ الرُّوَاةِ (Dabt ar-Ruwāt)
(Anlamı: Rivayetçilerin Belleğinin Doğruluğu)
> D) عَدَمُ الْشُّذُوذِ ('Adam ash-Shudhoodh)
(Anlamı: Daha güçlü olanla çelişmemenin olmaması (Bir Sahih Hadis hiçbir zaman Kur'an veya diğer Sahih Hadis ile çelişmez))
> E) عَدَمُ الْعِلَّةِ ('Adam al-'Illah)
(Anlamı: Gizli kusurların olmaması. Not: Bunu sadece alimler belirleyebilir)
------ Bu kriterlerden biri geçerli değilse, bir Hadis sahih değildir. > Hasan = Kabul edilebilir ama sahih değil (Bir ravinin kriter 3 (C) eksikliği, Allah en iyisini bilir).
> Da'if = Zayıf (bir kriter yerine getirilmez)
> Mawdoe' = Uydurma (sahte haberler).
> Da'if djiddan = Çok zayıf
> Batil = Hatalı rivayet

Sünnetin Korunması
Abdullah bin Amr (bin el-As), en çok hadis rivayet eden kişiydi (o zamanlar), ve onları peygamber zamanında yazdı.
Ebu Hureyre'nin rivayet ettiğine göre: Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Benden daha çok hadis rivayet eden bir kimse yoktur. Ancak Abdullah bin Amr (bin el-As) benden daha çok hadis rivayet etti çünkü o yazıyordu, ben yazmıyordum."
Sahih el-Buhari 113
https://sunnah.com/bukhari:113
Daha sonra Ebu Hureyre, Allah'ın rahmetiyle, peygamber aracılığıyla "fotoğrafik hafıza" ile hadisleri hatırlamaya başladı.
Ebu Hureyre'nin rivayet ettiğine göre: "Ey Allah'ın Elçisi, senden çok hadis işitiyorum ama unutuyorum." Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Rida'ını (elbise) aç." Ben de öyle yaptım ve peygamber (s.a.v) ellerini sanki bir şeyle doldururmuş gibi yaptı ve sonra onları Rida'ıma boşalttı ve şöyle dedi: "Bunu al ve vücuduna sar." Bunu yaptım ve ondan sonra hiçbir şeyi unutmadım. (Bir daha hiçbir hadis unutmadığımı ifade eder).
Sahih el-Buhari 119
https://sunnah.com/bukhari:119
Allah onlardan razı olsun! Radi'Allahu anhum.

Bir Hadisin Derecelendirilmesi

Hadis bilimlerinde, neyin otantik olup olmadığına dair derecelendirmeler vardır:
Kısaca Sahih Derecesi: Peygambere kadar tam bir rivayet zinciri vardır. Rivayetçiler güvenilirdir ve iyi bir hafızaya sahiptir. Zincirde tek bir Hadis rivayet eden kimseler bulunamaz, 'bilinmeyenler' ve rivayet eksik veya kusurlu olamaz. Yani, yukarıdaki kriterlerin tümü. Bir şeyi otantik yapar.
Kısaca Hasan Derecesi: İyi. Sahih ile aynı kriterlere uyar, ancak bir veya birkaç ravinin rivayeti biraz daha az doğrudur.
Kısaca Da'if Derecesi: Zayıf. Güvenilir rivayet kriterlerinden bir veya daha fazlasına uymaz. Alimler, zayıf rivayetin kesinlikle Sahih ve Hasan kriterlerine uymadığını kabul ederler.
Kısaca Mawdoe' Derecesi: Bu uydurma bir rivayettir. Peygambere yanlış olarak atfedilmiştir, genellikle İslam'ı zedelemek veya Müslümanları kendilerinden şüpheye düşürmek amacıyla, bu yüzden özellikle burada çok dikkat edin!
Kısaca Mawqoef Derecesi: Takip edilemez. Bu, peygamberin bir arkadaşı tarafından anlatılan, bir arkadaş tarafından sağlanan bir rapor veya bilgidir.
Kısaca Maqtoo' Derecesi: Peygambere bağlı değildir. Bir takipçinin sözleriyle veya eylemleriyle sona eren bir rivayettir. Bir takipçi bir arkadaş değildir, sıradan bir Müslümandır. Ayrıca, bir arkadaşın "Biz dedik" veya "biz yaptık" dediği bir rivayet, Maqtoo'dur, yani bağlı değildir.